donderdag 4 oktober 2007

Gastles BSO

Er kwam een vrouw ons een gastles geven over de BSO.
Ze heeft altijd in Zuid-Afrika gewoont, en heeft daar een eigen kinderdagverblijf gehad.
13 jaar geleden is ze geimigreerd naar Nederland en ze werkt nu in de BSO.
De vertelde dat de BSO alleen maar voordelen heeft als je hier komt te werken.
Je hoeft geen luiers te verschonen zoals op een kinderdagverblijf, omdat ze al zindelijk zijn, en de kinderen hebben weinig verzorging nodig dus dan heb je meer tijd om leuke activiteiten met de kinderen te doen.
Ze vertelde ook dat de kinderen hun eigen boterham smeren, en dat ze erg zelfstandig zijn.
Als leidster ben je erg bezig met het sturen van de kinderen zodat ze zich kunnen ontwikkelen, zoals de sociale vaardigheden.
De kinderen mogen op de BSO zelf weten wat ze willen gaan doen.
Dit kan buiten spelen zijn, maar ook een mooie tekening maken.
In de vakanties werken ze met verschillende thema's en de kinderen vinden dit heel erg leuk en ze vervelen zich dan ook nooit omdat er elke vakantie weer een nieuw thema is.
Bijvoorbeeld in de herfstvakantie het thema: Herfst, en in de winter het thema Sneeuw.

De leidsters spelen in op de verschillende interesses van de kinderen.
Als er kinderen zijn die heel erg geintereseerd zijn in torens bouwen kunnen ze bijvoorbeeld in de bouwhoek gaan spelen om een mooi huis te bouwen.
Ze vertelde ons ook dat de kinderen erg creatief zijn.

De leidsters halen de kinderen lopend van school, zodat ze nooit te laat komen door drukte in het verkeer, en zodat de kinderen gezellig met elkaar kunnen kletsen onderweg van de school naar de BSO.
De leidsters hebben opvallende jasjes aan, zodat ze opvallen voor de kinderen, en zodat iedereen weet dat ze bij de kinderen horen.

Ze doen erg veel activiteiten op de BSO van knutselen tot buiten spelen, en van optredens van de kinderen zelf tot koekjes bakken.
Als een kind van de BSO jarig is word dit ook gewoon gevierd net als op een kinderdagverblijf.
Het kind krijgt dat ook een hoed op en mag trakteren. Hij/zij mag op de stoel staan en er word gezongen. Een leuk feest dus.

1 opmerking:

Linn zei

Hallo Tamara,

Wij hebben van Anke de opdracht gekregen om op jullie blogs te reageren. Weblog-buddy's,noemt ze het. De bedoeling hiervan is dat jullie vragen aan ons kunnen stellen, en wij aan jullie, over de weblog en over stage ervaringen.
Zo kunnen we elkaar helpen.

Groetjes Linda